October 25, 2020, 03:55:07 PM
Forum Rules: Read This Before Posting


Topic: Anti-pit in Electroplating is losing effectiveness?  (Read 2695 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abluem97

  • New Member
  • **
  • Posts: 3
  • Mole Snacks: +0/-0
Anti-pit in Electroplating is losing effectiveness?
« on: August 29, 2014, 11:12:55 AM »
Hoping someone can help me out...we have an a nickel plating solution and are using anti-pit. Immediately after adding the anti-pit we get perfect particle distribution. However the distribution rapidly declines over the next hour or so, until we add a little more anti-pit. This works fine for us maintaining our ideal distribution levels, until the solution eventually become completely saturated with the anti-pit and we foam everywhere.

Does anyone know what may be causing this, or any solutions? Thanks for your help.

Offline eazye1334

  • Regular Member
  • ***
  • Posts: 98
  • Mole Snacks: +18/-1
Re: Anti-pit in Electroplating is losing effectiveness?
« Reply #1 on: September 02, 2014, 11:37:06 AM »
I'm not sure what would be causing the anti-pit to lose effectiveness so fast, but I'll try to come up with something for you to try. What are you using for your anti-pit, SNAP? When is the last time you carbon treated the bath?

Offline abluem97

  • New Member
  • **
  • Posts: 3
  • Mole Snacks: +0/-0
Re: Anti-pit in Electroplating is losing effectiveness?
« Reply #2 on: September 02, 2014, 03:06:11 PM »
Thanks for the response eazye1334. We are using SNAP - AM. The tank we are using is brand new (we only set it up a couple of weeks ago) so it has not been carbon treated. The issue seems pretty persistent, so any ideas you come up with would be great. Thanks.

Offline eazye1334

  • Regular Member
  • ***
  • Posts: 98
  • Mole Snacks: +18/-1
Re: Anti-pit in Electroplating is losing effectiveness?
« Reply #3 on: September 04, 2014, 08:51:14 AM »
Are you using a Watts bath? Is it a new makeup or is it re-used electrolyte?

Offline abluem97

  • New Member
  • **
  • Posts: 3
  • Mole Snacks: +0/-0
Re: Anti-pit in Electroplating is losing effectiveness?
« Reply #4 on: September 04, 2014, 09:14:25 AM »
We have a new makeup in our bath. It is not a Watts bath but nickle sulfamate. Thanks again eazye1334.

Offline eazye1334

  • Regular Member
  • ***
  • Posts: 98
  • Mole Snacks: +18/-1
Re: Anti-pit in Electroplating is losing effectiveness?
« Reply #5 on: September 05, 2014, 10:13:52 AM »
Oh, ok, are you electroforming then? That's actually what I do, haha.

You say you set up a new tank, is it shaped like other tanks you have or is it a new design? You could be having flow issues. Also, what is the tank made of? Did you leach with sulfamic acid first?

Sponsored Links